Existing Conditions Design Concept

South Royalton School South Royalton, VT

Photographer: Gary Hall Photography

This project involved a 14,000 sq ft addition to an existing gymnasium.

The design includes an entrance connecting classrooms to the new gym, fitness center, locker rooms, lab renovations and extensive site circulation improvements including designated bus and car drop-off lanes.

The addition is near the street, creating a village presence while reinforcing the existing street wall. The turret corner-window is based on local historic buildings and attracts pedestrians to enter the site. The curved entry-canopy echoes the shape of the bus drop off and welcomes children with ‘open arms.’ The project was constructed under budget and allowed the school to afford installing a building-wide sprinkler system.