Existing Exterior Stairway Existing Kitchen Before Construction Existing Livingroom Before Construction

NAMCO Block Windsor, VT

Photographer: Gary Hall Photography

Architect Magazine – NAMCO BLOCK gbA

  • 2012—Governor’s Award for Environmental Excellence
  • 2012—Efficiency Vermont Design Award
  • 2011—John M. Clancy Award for Socially Responsible Housing
  • 2010—American Council of Engineering Companies “Grand Award” for Engineering Excellence (in association with Knight Consulting)
  • 2010—AIA Vermont Excellence in Architecture Award

This project involved the rehabilitation of an 85,000 sq ft multi-family housing project on the National Register of Historic Places in downtown Windsor, VT.

The NAMCO Block, was a four-story brick apartment complex, composed of 72 apartments in nine attached apartment buildings on the Connecticut River.

It was constructed in 1920 as worker-housing for the nearby NAMCO manufacturing company. Public perception plummeted over time and with poor building management and increased crime, the building became nearly uninhabitable. The new owners envisioned a safe, healthy, mixed-income “community within a community.” The renovations completely reconfigured the existing apartments – adding community space, creating secure entrances, adding an elevator and walkway system and reducing the building’s density from 72 to 58. Massing and materials of the new construction (bridges, stairs and elevator tower) acknowledge, but do not copy the existing massing, texture and detailing of the original buildings.

The design converted the apartments from low-income to mixed-income, restored of the rich detailing of the exterior, reduced energy usage 60-70%, created two small pocket-parks and added a children’s play area.