Johnson State College Library and Learning Center Johnson, VT

Photography by Brian Vanden Brink

  • 1997—VT AIA Excellence in Architecture Award

The Learning Center at Johnson State College is a new cutting edge facility, with a computer lab, media center, faculty offices, classrooms, reading spaces, and a library with stacks for 130,000 books & 700 periodicals.

The building serves as a gateway to campus from the west commuter parking lot and completes the frame of an existing quadrangle courtyard.

It opens to the south with panoramic views of the Green Mountains while the other side opens out into the quad with sitting steps to allow interaction with the campus. This façade connects interior to exterior with large areas of glazing that correspond with the building’s social activity centers: reading spaces, stairways, the bridge connecting to Bentley Hall as well as, the theater-steps by the main entry.

The study areas have three tiers that are connected by circular stairs, reminiscent of historic collegiate libraries. Each tier possesses a distinctive character and is flexible to accommodate various types of student activities. In the evening, the interior is illuminated to be inviting and welcoming to all.