Gile Community
LID Development with pedestrian streetscape

Gile Hill Hanover, NH

LEED Gold

Photographer: Susan Teave Photography

  • 2011—AIA VT Excellence in Architecture Award

Located in Hanover, New Hampshire, this multi-phased project includes 61 rental homes and 59 condominiums, the diverse community is intermixed with affordable and market-rate homes in 12 buildings clustered into smaller communities.

The project goals include green design, site stewardship, home ownership, and sense of community.

The buildings are sited along the main drive and pedestrian path, which connects the community. Parking is often tucked out of the way up to natural rock ledge. Traffic calming is used to encourage pedestrian priority and boulders from the rocky site are placed within pedestrian courts near benches to create common areas for chance encounters.

The entrances of the buildings and exterior stairs act to connect the neighbors and provide an outdoor space for individualization. These bright pockets are enlivened by color and activity.

The vertical wood siding was milled on site and the board and batten application is similar to traditional New Hampshire woods residences. Verticals window strips, seen through the forest, fit into the site’s rhythms.